kedd, július 14

Bicycle Histories Episode 2. (Cycling in the heat wawe)

Szervusztok kedves olvasók!

Bármilyen híradót, vagy időjárás jelentést néztek, a következő pár napra mindenhol kánikulát ígérnek, ami valóban az lesz, hiszen hallottam már 36-38 celsiusfokos csúcshőmérsékleteket. Biciklis bejegyzéssorozatomban éppen ezért olyan aktuális dolgokról fogok írni, melyek nem csak kerékpárosoknak, hanem bármilyen sportot végző, vagy melegben dolgozó embernek adhat pár tippet, hogyan előzze meg a hőgutát.

Melyek is a legismertebb melegártalmak? Lássuk csak: hőguta, dehidráció(kiszáradás), leégés. Ezekről, és megelőzésükről írok pár sort nektek.

Először talán nézzük meg, mit művel az emberi szervezet melegben, tartós munkavégzés hatására. Mint jól tudjuk, az ember munkavégzés (mozgás) esetén izmaival a megevett tápanyagot mozgási energiává alakítja át, melynek mellékterméke a hő. Minél többet mozog az ember, annál több hőt bocsát ki. A szervezetnek viszont megvan az az ideális testhőmérséklete, avagy üzemi hőmérséklete, aminek meg kell maradnia ahhoz, hogy ne veszélyeztesse a belső szervek működését. Ezért a szervezetünk különböző reakciókkal tesz eleget a hő szabályozására. Három ilyenről beszélhetünk: izzadás, szőrszálak lesimulása, és az arteriolás értágulás. A legmegfigyelhetőbb mindenekek előtt az izzadás, hiszen az akár munkavégzés nélkül is, egyszerű melegebb időszakban előfordul. A lényege, hogy a szervezet a bőr alatti verejtékmirigyekből oldott ionokból álló legfőképpen víz alapú folyadékot (izzadságot)választ ki, mely a bőrre kijutva és onnan elpárologva hőt vesz el a szervezettől (a párolgás hőt igényel, amit a bőrtől vesz el). Az izzadás hátránya, hogy a szervezettől sok folyadékot, és nem utolsó sorban sok ásványianyagot von el. És hogy miért simulnak le a szőrszálak? Sokáig kellett ennek utánajárnom, de megtaláltam a választ. Az ember szőrszálai azt a célt szolgálják, hogy egy bizonyos hőszigetelőként szolgáló légréteget tart a bőrünk felszínén. Mindegyik szőrszálnak külön kis izma van, amely ha kell, felállítja a szőrünket, például hideg időben. Ez azért van, mert a hosszabb, felállt szőr vastagabb légréteget tud a bőrnél tartani, így a hőszigetelő hatás is nagyobb. Melegben pont ennek az ellenkezője történik. Az izmok elernyednek, és a szőrszálak rásimulnak a bőrre. Így nincs akkora levegőréteg, ami megakadályozná a hő elvesztését. Ami szervezetünk belsejét illeti, ott a vérerek teszik a dolgokat. Az artériák melletti izmok is elernyednek, így a vér gyorsabban áramolhat a vastag erekben, és a bőr felszínén található kis hajszálerek megtelnek vérrel, hogy minél több hőt adhasson le a bőrhöz közel Ezért van az, hogy kipirul az ember arca a melegben.
Most akkor lássuk a melegártalmak tünteteit, kialakulását, és megelőzését, valamint ha baj van, mit kell tenni.

Dehidráció (kiszáradás)
Mi történik azzal a biciklistával, aki nem iszik eleget? Kiszárad. De miért is? Legfőképpen az izzadás miatt. Az izzadással azonban nem csak vizet, hanem sókat, elsősorban közönséges konyhasót vesztünk. Ez nem azt jelenti, hogy szopogass sót, mert az fokozza a dehidrációt, ugyanis lassítja a gyomorban a folyadék felszívódását. Elég, ha fél liter vízbe éppen hogy egy csipet sót rakunk. Ennek íze nem érződik a vízben, de nagyrészt pótolja, melyet izzadás során vesztünk el. Ami az innivalókat illeti, jól meg kell nézni a cukortartalmát. A gyomorban ugyanis a cukor is visszafogja a folyadékfelszívódást, így nem érdemes a boltban akármilyen üdítőt venni. Én magam részéről mindig csapvizet, vagy forrásvizet viszek magammal. A különféle üdítők inkább meghozzák az ember szomját, minthogy elvennék azt. Lássuk akkor mik a kiszáradás tünetei. Van háromféle kiszáradási állapot: enyhe, közepesen súlyos, és súlyos dehidráció. A kategóriákat a vízveszteség testtömeghez viszonyított százalékában kell értelmezni.
Amíg a 2-5%-os testtömegvesztés áll fenn, addig nincs nagy baj, gyenge kiszáradással van dolgunk. Ennek tünetei: szomjúság, kevés vizelet. Megelőzése: még indulás előtt igyál legalább fél liter vizet. Mi a teendő? Inni kell.
Közepesen súlyos kiszáradásnál a testtömegveszteség eléri az 5-10%-ot. Ilyenkor jönnek elő a komolyabb tüneteket, mint például: Erős szomjúság, borzongás, émelygés, gyengeség, szapora pulzus, kevés vizelet. Ilyenkor azonnal meg kell állni pihenni, és megfelelően gondoskodni kell a folyadék és sóveszteség pótlásáról.
Súlyos dehidráció akkor következik be, mikor a testtömeg csökkenése meghaladja a 10%-ot. Ilyenkor komoly bajok következnek be, ha ezeket bárkin észleljük, orvost kell hívni. Tünetei: bódultság, magas testhőmérséklet, alacsony vérnyomás, gyenge pulzus, szemmel látható izomtérfogat-csökkenés, sokk. 15%-ot meghaladó veszteség során fellép a kóma, majd nem megfelelő intézkedések esetén beáll a halál.

Hőguta
A hőguta, vagy hőkimerülés az egyik leggyakrabban előforduló melegártalom, bár nem is gondolnánk. Legfőbb baj az, hogy a szervezet nem jelzi azonnal a folyadékveszteséget szomjúságérzettel, csak akkor, amikor az a határérték alá csökken. A lényeg: állandóan inni kell adott időközönként, és nem szabad megvárni, míg szomjasak leszünk. Én például a melegben 15-20 kilométerenként el szoktam fogyasztani fél liter vizet. A hőguta tünetei: kivörösödött arc, forró és száraz bőr, dülöngélő járás, magas testhőmérséklet. Súlyosabb esetben megszűnik az izzadás, és ájulás lép fel. Kezelése: Árnyékos helyen vizes takaróba csomagolva le kell hűteni a testhőmérsékletet 37,5 fok alá, közben hívni kell a mentőket, vagy az orvost.

Kész leégés!
Leégés a nyári napokon könnyen előfordulhat. Jó tudni, hogy az izzadság olyan vegyi anyagokat tartalmaz, mely megszűri az ultraibolya sugarakat, így van természetes fényvédő lakkozásunk is. Akinek ez nem elég, vásárolhat fényvédő krémeket, de az arcon ezek nem sokat érnek, mert lemosódnak az izzadságtól. Érdemes napos időben fehér pólót, vagy trikót húzni, mely visszaveri a fényt elég jól. Jó ha van simléderes sapkánk, mellyel akár a nyakunk leégését védhetjük a simléder hátrafordításával. Ami a napszemüveget illeti, jó ha olyat veszünk, amire rá van írva, hogy UV szűrős. Ha veszünk egy pár száz forintos vackot, azzal csak ártunk a szemünknek, hiszen a pupillák a sötétített lencse mögött kitágulnak, ugyanakkor a meg nem szűrt ultraibolya sugarakat nagyon területen tudják beengedni szemünkbe. Ha már bőrünk leégett, érdemes kalmopirint, és permetezzük a hátunkat valamilyen nyugtató gyógyhatású permettel, vagy kenjük be liliomolajjal.

Biciklizéshez feltétlenül szükséges javaslatok:
• Indulás előtt 15 perccel igyál fél liter vizet. 15-20 kilométerenként is érdemes elég sokat inni. Ha a szervezetnek is sok, akkor a veséd úgyis kicsurgatja a hólyagodba.
• Az ital ne legyen túl édes, de jó, ha hideg (kb 10 fokos). Ez egyrész belülről is hűt minket, másrészt a hideg folyadék hamarabb felszívódik a gyomorban. Az ital semmiképpen ne legyen alkohol, hiszen annak lebontásához sok vízre van szükség.
• A kora délutáni órákat töltsük árnyékban, ha lehet.
• Ami az öltözéket illeti, mindenképpen javasolni tudom a vékony trikót, vagy pólót. Megtartja az izzadságot, kevesebbet izzadsz (így akár negyed literrel kevesebb víz elég óránként). És ha fedi a háta, vállad valami világos színű ruha, akkor tuti hogy az nem ég le.

Remélem ezek után senki nem fog melegártalomban szenvedni a nyáron még az ilyen bazinagy melegben sem, mint ami most vár ránk. Következő bejegyzésem nem tudom, mikor lesz, addig is igyatok sok folyadékot, maradjatok árnyékban, ha lehet, és pihenjetek sokat! Szervusztok!

Nincsenek megjegyzések: